Drachtdagboek van Sophie, Herfst 2023

Fellow en Sophie zijn beiden officieel getest op en vrij van heupdysplasie en oogaandoeningen en beide zijn vrij getest op CEA-CH (een erfelijke oogafwijking) en 215 andere bekende erfelijke aandoeningen waar op getest kan worden middels een DNA-test, die is uitgevoerd door Embark in Amerika. Qua temperament zijn het beide zeer sociale, vrolijke, aanhankelijke en mensgerichte beardies die graag samen met hun baasje actief bezig zijn of op stap gaan. Gezellige gezinshonden, die ook makkelijk te trainen zijn voor allerlei hondensporten.
Bij deze combinatie heb ik in het bijzonder ook weer gekeken naar inteelt / genetische diversiteit. Volgens de berekening van de combinatie op DNA, is het verwachtte inteelt bij de pups slechts gemiddeld 8%. Dit is zeer laag voor ons ras dat over de 32% inteelt heeft gemiddeld! Dit is dankzij het feit dat Sophie onze eerste generatie (F1) outcross is (zie tabje outcross) en Fellow deels working beardie in zijn stamboom heeft. De pups zullen voor ongeveer 75% beardie genen hebben en 25% Golden Retriever. Alle pups zullen geregistreerd worden bij St. Dogsconnected, waarvan zij ook een afstammingsbewijs krijgen. Daarnaast laten we van alle pups natuurlijk ook weer het DNA testen bij Embark op erfelijke eigenschappen, alle huidig dna testbare aandoeningen en genetische diversiteit. 

Dag 0: ovulatie/eisprong, deze heeft op 24 oktober plaatsgevonden. 

Dag 2: eerste dekking, 26 oktober 2023. s’Morgens voor alle zekerheid bij de dierenarts progesteron geprikt: 14.1 ng/ml, dus we mochten naar Fellow.
Bij binnenkomst in de tuin, hebben ze elkaar eens heel goed besnuffeld en toen begon de hofmakerij. De hele tuin gingen zij door, spelbuigingen maken, snuffelen, achter elkaar aan lopen en gekke sprongen om elkaar heen maken! Het was een heerlijk schouwspel! Na ongeveer tien minuten stapte Fellow rustig op en toen was het ook wel meteen raak! Zo snel hadden wij dit nog niet meegemaakt bij 2 volkomen onervaren honden! Ze hebben een kwartier gekoppeld gestaan.

Dag 3:  tweede dekking, 27 oktober 2023. Opnieuw naar Fellow en dit keer stond het liefdespaar 4 minuten na aankomst alweer gekoppeld, weer een kwartier lang. Alles net zo relaxed, trefzeker en natuurlijk, alsof ze voor elkaar gemaakt zijn! We hopen enorm dat alles goed gaat en we over ongeveer 4 weken op de echo pupjes gaan zien!De spermatozoïdes bereiken de eitjes in de eileiders.
Het sperma zoekt naar een gerijpte eicel.


De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De baarmoeder van de hond bestaat uit twee
lange gekronkelde buizen die baarmoederhoorns worden genoemd en uit een gemeenschappelijk stuk met een gemeenschappelijke uitgang
naar de schede.   
De bevruchte eicellen verplaatsen zich naar de baarmoederhals en migreren naar de baarmoederhoorns. De embryo’s zijn vrij resistent tegen
invloeden van buitenaf.

                         


***********************
dag 5 t/m 8:
De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns.
De migratie gaat door om gelijke plaatsen voor de embryos mogelijk te maken.

Dag 9 t/m 13 : 
Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes en verdelen zich gelijkmatig langs
 de wanden van de baarmoederhoorns. *********

********
Dag 14 t/m 16 :

De blastocytes planten zich in de baarmoederwand.
Daar groeien ze uit tot embryo’s  

Sophie is sinds de dekking toch wel een beetje anders dan anders. Ze slaapt erg veel en heel diep en is nog aanhankelijker dan normaal. Ook is ze nog meer gericht op eten als anders. En ze kijkt me af en toe met een heel speciale blik aan. Het is eigenlijk nog te vroeg om al iets betrouwbaar te kunnen zeggen over een een eventuele dracht, maar Sophie’s gedrag is wel hoopgevend. Of ze is gewoon een heel goede actrice. 😀

Hierboven een foto van haar buikje vandaag. Elke week maak ik een nieuwe foto, waar we de komende weken hopelijk een gestage verandering aan gaan zien. 

Dag 17: 
Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich
ontwikkelen. Ochtendmisselijkheid is mogelijk door de hormonale
veranderingen of door het uitzetten en vervormen van de baarmoeder. Het teefje kan
lusteloos lijken.
Het kan zijn dat ze minder eet voor een tijdje en af en toe braakt.

Dag 21/22: 
De teef kan een taaiachtig slijm afscheiden uit de vulva. Dat is het eerste teken dat de
dekking is gelukt. 

Vandaag, 14 November, dag 21 heb ik dat idd gezien bij Sophie. Qua gedrag is ze wat rustiger dan anders. Ook beginnen haar tepeltjes al subtiel te veranderen en meer roze te kleuren. Zie hieronder een foto van dag 21 en dag 9 naast elkaar.

De ogen van de embryos beginnen pigment te vormen en het lichaam krijgt vorm,
evenals het gezicht.

Net als eerder bij oma Suus en Ninah, heb ik ook bij Sophie de tandvleestest gedaan. Rond de 21e dag van de dracht is deze nl gedurende maximaal 1 dag wat bleker van kleur dan normaal en dit wordt gezien als een bevestiging van dracht. Hieronder een foto van dag 20 en dag 21; ik zie zeker een verschil! 

Dag 25: 
De ogen en zenuwbanen in het ruggenmerg zijn aangelegd. In dit stadium zijn de
embryos zeer gevoelig voor afwijkingen. 

Hieronder een foto van een embryo in week 4.

Zondag 19 November, dag 26: yesyesYES! Sophie is drachtig! Ik heb geïnvesteerd in een eigen echo-apparaat en heb vandaag duidelijk een paar vruchtkamertjes gezien met een frummeltje er in en heb zelfs al een iniminie hartslagje gezien! Het is nog heel pril allemaal, maar ik kan zo vaak kijken als ik wil en zo de ontwikkeling van de pups in de baarmoeder volgen. Natuurlijk deel ik hier alvast een paar van de eerste beeldjes en zal ik ook van de verdere ontwikkeling van de foetussen af en toe een foto delen. Maar voor nu gaan we ons alvast voorzichtig  voorbereiden op puppies onder de kerstboom!

Dag 28 en 29: 
Nu is het de beste periode om te voelen of het teefje zwanger is want de embryo’s
hebben de grootte van een walnoot en zijn gemakkelijk te tellen.

Dag 28: Sophie heeft nu af en toe een klein beetje last van misselijkheid, maar ze blijft wel gewoon eten tot nu toe, al gaat het iets bedachtzamer. Vandaag nog eens met de echo gekeken naar de pups en geprobeerd de vruchtzakjes te tellen. Dat is echt heel moeilijk, maar ik heb toch een idee gekregen van het aantal op dit moment. Er kan natuurlijk altijd nog wat mis gaan en je kunt ook makkelijk dubbel tellen, dus ik wacht rustig af hoeveel er uiteindelijk geboren gaan worden. Op onderstaande foto zie je 3 vruchtkamertjes. 

Dag 30 : 

Tanden, snorharen en nagels beginnen zich te ontwikkelen.
De pups zijn nu ongeveer 22 mm in lengte en wegen 2 gram. 

Sophie was vandaag voor het eerst zodanig misselijk dat ze haar avondmaaltje er weer uit gespuugd heeft. Gelukkig was dit eenmalig en eet ze weer gretig!

Dag 32-37 :  pups zijn nu ongeveer 30 mm in lengte en groeien in de komende dagen naar 45 mm lengte, 6 gram zwaar.
 
Dag: 33 en 34: 
Het gewicht van de teef gaat toenemen en de welpen gaan zich draaien, het opzwellen van de vrouwelijke delen wordt merkbaar. De
hartslag is niet langer hoorbaar, omdat de hoeveelheid vruchtwater sterk toeneemt.

Dag 35: met Sophie gaat het heel goed, ze heeft een enorme eetlust en voelt zich verder kiplekker. Wel doet ze het wat rustiger aan, ze zorgt goed voor zichzelf en haar pups. De foetussen zijn nu ongeveer 3 cm groot en zijn behoorlijk beweeglijk. Op de echobeelden is te zien dat ze een flink feestje bouwen daarbinnen! 

Ook Sophie’s buik begint al voller aan te voelen!

Dag 38-44:  Het ontwikkelen van de organen is klaar, de pups zien er nu als kleine hondjes uit. Kop en romp zijn te onderscheiden
van elkaar. Het geslacht is bepaald, de huidskleur begint zich te ontwikkelen. De hartslag van de welpen is nu met een stethoscoop te horen.
De tepels van de teef worden donkerder en zwellen op. Het is heel gemakkelijk om de puppies te voelen nu, tellen kan iets moeilijker zijn.

Hieronder een foto van een 39 dagen oude foetus.

FOETALE VRUCHTVLIEZEN
1. Chorion (buitenste eivlies) met vlokken
2. Glad chorion    
3. Allantois (embryonale urineblaas)
4. Amnion (binnenste eivlies)
5. Navelblaas
6. Rand van de placenta
7. Placenta van het endothelio-choriale type

 

Dag 42: Sophie is alweer 6 weken drachtig! Haar buikje dijt al uit, maar ze voelt zich nog prima! Ze doet alles wel op haar gemak en heeft een mega eetlust. Ze schooit wat af, wat ze gewoonlijk eigenlijk niet doet. Hieronder een paar foto’s van schooiende Sophie, haar buik vandaag en natuurlijk weer een kort echo-filmpje. Je ziet nu ook het ruggegraatje en de nekwervels heel goed. Op ongeveer 22 seconden zie je de pup zijn/haar buikje krabben met een achterpootje. 

Dag 45: als ik mijn hand op Sophie’s buik leg, kan ik de pups af en toe al voelen draaien en schoppen! 

Hier nog een heel kort filmpje in dopplermodus, met hoorbare hartslag.

Dag 47 – 49: 
Het teefje spendeert meer tijd aan zelfverzorging.
De skelet van de pups begint steviger te worden. Je kunt de pups nu af en toe voelen,
maar ze zijn niet te tellen. De haren vallen uit van de buik van de teef en haar
melkklieren raken verder opgezwollen

dag 49: Sophie’s buik groeit verder en alles gaat goed met haar en de pups. Ik kan de pups al goed voelen bewegen in de buik! Zo leuk om met de echo te kunnen zien wat ze doen, terwijl ik dat met mijn hand voel als ik die op Sophie’s buik leg. Wij zijn intussen met alle voorbereidingen bezig voor het nestje en hebben ook weer wat moois in mekaar geknutseld voor de pups straks. Dat gaat weer een leuke puppyspeeltuin worden! 😀

Vanaf dag 50;
Er is niet veel nieuws meer te melden deze week.
Groeien, groeien en nog eens groeien
is wat de pups doen. Door de groei van de pups ontstaat er
steeds meer plaatsgebrek in de buik, waardoor de teef wat minder
eetlust kan hebben.
De bewegingen van de pups zijn nu goed voelbaar.

Dag 56: Het gaat nog steeds prima met Sophie, ze gaat nog graag mee wandelen en heeft nog steeds een mega eetlust. Af en toe merk je wel dat haar buik haar wat in de weg zit, maar over het algemeen gaat alles haar nog makkelijk af, ze is ook niet heel erg dik. Met mijn echo-apparaat kijk ik nog om de paar dagen naar de pups. Die zijn inmiddels zo groot geworden, dat ze niet meer in zijn geheel op 1 beeld te zien zijn, maar ik zie wel meer details, zoals de organen, de botten, zelfs die kleine in de pootjes. De diameter van de hoofdjes is 2.4 cm, dus de pups ontwikkelen zich perfect! Wat ik zo fijn vind, is dat ik de hele ontwikkeling heb kunnen volgen, van inimini embryo 3 weken oud van een paar milimeter tot vrijwel volgroeide pup met alles erop en eraan! Ik hoop dat ook de aanstaande bevalling goed zal gaan en dat de pups gezond en wel geboren worden. Want ik moet eerlijk zeggen dat ik met al dat gluren in de buik al behoorlijk verliefd geworden ben op ze! Nog een weekje geduld…

Hieronder nog een foto van Sophie’s buik vandaag en een echo close-up van een kloppend puppyhartje.

 

Dag 62: 1e Kerstdag. Om 13 uur kreeg Sophie de eerste perswee. Het was een pittige bevalling en 3 kwartier later bleek wel waarom, want Sophie’s eerstgeborene was een flinke reu van maar liefst 560 gram! Ze deed meteen alles zelf, de pup schoonlikken, de navelstreng doorknagen en de placenta opeten. Een halfuurtje later, om kwart over 2 kwam de 2e reu, 498 gram! Van deze zwaargewichten moest Sophie wel even bijkomen, maar langer dan een uur duurde dat niet, want om kwart over drie kwam reu nummer 3 ter wereld, 528 gram zwaar! En toen bleef het rustig. Sophie lag heerlijk met haar drieling te tutten en leek helemaal klaar te zijn. Ik twijfelde toch of er niet nog wat achteraan kwam en wat was ik toen blij met mijn echoapparaat! Ik heb goed gekeken of er nog een pup in zat, maar nee, ze was toch echt helemaal leeg! Dus de echobeeldjes met 3 pups tegelijk erop lieten dus ons hele kerstnest zien: de 3 Koningen/Wijzen uit het Oosten! Hoe toepasselijk op eerste Kerstdag! 😀

We stellen dus vol trots en blijdschap voor: Beardiefriends Kings Caspar, Melchior en Balthazar! Op alledrie de pups is al een optie, dus we hebben vooralsnog geen pups meer beschikbaar. De komende tijd gaan we genieten van onze 3 Kerst koningen! Je kunt hun ontwikkeling volgen op hun nestpagina

 

Dag 63: 2e kerstdag, de dag waarop Sophie is uitgerekend!