Pupkeuze

Ik begeleid mensen graag bij het maken van hun keuze voor een pup. Met het definitief kiezen van een pup wachten we totdat de pups rond de 7 of 8 weken oud zijn, omdat je dan een veel beter beeld hebt van het aangeboren temperament van elke pup. Eerder kiezen gebeurt vaak op kleurtje of aftekening en het zou jammer zijn als je dan geen oog meer hebt voor een andere pup die misschien veel beter bij je past.

Natuurlijk mag je voorkeur hebben voor een bepaalde kleur, geslacht, etc., daar is helemaal niks mis mee, maar het belangrijkste is en blijft het temperament van het pupje. Als je eenmaal gehecht aan je pup bent, zul je de kleur bij wijze van spreken niet eens meer ‘zien’, maar een niet passend temperament went nooit. Ik neem als voorbeeld een wat gevoeliger of  onzekerder pupje dat echt niet op zijn plek zou zijn in een druk gezin met kleine kinderen.

En jullie wilden nou juist graag een actief hondje dat kinderen, een levendige huishouding en wat actie leuk vindt. Andersom kan het ook, een heel drukke, actieve pup die terecht komt bij mensen die een rustigere hond juist op prijs stellen. Een bijkomend voordeel van later kiezen is dat je tijdens je bezoek(en) met open hart en ogen naar alle pups kunt kijken. Als mensen al vroeg een pup uitkiezen hebben ze vaak de neiging om alleen aan die ene ‘uitverkorene’ aandacht te besteden. Je kans op de juiste match is veel groter als je alle pups met open hart aanschouwt en vaak zie je ook dat de pups hun eigen baasje uitkiezen.

Het gedrag van de pups tijdens je bezoek is ook maar een momentopname. Het kan zo zijn dat een pupje net voordat je op bezoek kwam heel moe is geworden door het spelen met moeder of nestgenootje(s). In zo’n geval kan een, in het algemeen gesproken drukke pup, als heel erg rustig overkomen en vice versa. Ik maak de pups de hele dag mee en krijg zo een realistisch beeld van de individuele temperamenten van de pups. Hier meteen ook de reden waarom het zo belangrijk is de juiste klik met de fokker van je keuze te hebben. Je moet erop kunnen vertrouwen dat de fokker je goed zal begeleiden bij het maken van je keuze, want als het goed is moet je vele jaren met je beardie samenleven. Wij vinden het belangrijk dat iedere pup het baasje krijgt dat bij hem of haar past en andersom ook! Nadat de puppy-evaluatie is afgerond, zullen we dan alle pups gaan matchen aan hun nieuwe eigenaren!

En dan mag de pup met je mee naar huis als hij of zij ongeveer 9 à 10 weken oud is! Pups veranderen enorm tijdens de eerste maanden van hun leven en hoe jij straks verder met je pup omgaat, zal medebepalend zijn voor zijn toekomstige karakter. Het uiteindelijk gevormde karakter is een samenspel van genen, inprenting/socialisatie en opvoeding/leerervaringen.