De Bearded Collie is een Schotse herdershond met een lange, shaggy, dubbele vacht en een geweldig innemende en intelligente persoonlijkheid. Tegenwoordig wordt de meerderheid van de Bearded Collies gehouden als huishond of showhond, maar op boerderijen in Groot-Brittanië worden ze nog steeds gebruikt voor het hoeden van schapen.

Qua temperament is de Beardie een uitermate vrolijke, intelligente, vriendelijke, sociale, lieve, enthousiaste, gehoorzame en energieke hond, die ook behoorlijk waaks kan zijn en soms ondeugend en een beetje gek. Een beardie heeft een enorme levenslust en geniet van iedere dag en elk moment. Ze zijn nieuwsgierig, oplettend, gezellig en gevoelig. Beardies gaan bijna letterlijk dansend door het leven en hun vrolijkheid en blije lach werkt ontzettend aanstekelijk. Een sjacherijnige of depressieve bui van het baasje verdwijnt als sneeuw voor de zon in aanwezigheid van zo’n vrolijke beardie. Met hun innemende persoonlijkheid en charme laten ze zelfs het koudste hart smelten.

Veel beardies zijn erg open en enthousiast naar mensen en andere dieren toe, lijken te denken dat iedereen ook hun beste vriendje wil zijn. Deze allemansvriendjes tonen dit door een soms zeer uitbundige begroeting! Niet hondenmensen kunnen deze typische beardiebegroeting niet altijd waarderen. Er zijn ook beardies die wat voorzichtiger en gereserveerder zijn en die eerst de kat uit de boom kijken voordat ze besluiten of de vreemde persoon of hond hun aandacht waardig zijn.

Bij deze laatste categorie is het wel zo, dat als eenmaal hun vertrouwen en vriendschap gewonnen is, zij uiterst trouw zijn! Als intelligent ras zijnde, is een beardie zich meestal zeer bewust van alles wat om hem heen gebeurt en er ontgaat hem maar weinig.  Een beardie is een actieve, sportieve hond, die graag mee gaat met lange wandelingen of deelneemt aan allerlei activiteiten of sporten met zijn baasje. Ze houden bovenal enorm van menselijk gezelschap en hebben deze zelfs nodig! Een beardie kan er slecht tegen om de hele dag alleen gelaten te worden.

Hij is absoluut niet geschikt als kennelhond en hoort een belangrijk deel uit te maken van het gezin waarbij hij hoort! Als u erg veel van huis bent, dan kunt u beter niet aan een beardie beginnen, want een eenzame beardie is een ongelukkige beardie. Hij gaat dingen verzinnen om zichzelf bezig te houden en kan zelfs gedragsproblemen gaan ontwikkelen. Wat erg belangrijk is om rekening mee te houden als u een beardie heeft, zijn uw vakantieplannen! Een beardie is er absoluut niet geschikt voor om onder te brengen in een pension! Ze hebben het gezelschap van hun eigen mensen nodig en zullen in een pension wegkwijnen, hoe goed dat pension ook bekend staat! U loopt het grote risico een getraumatiseerde, gestresste of zieke hond terug te krijgen. Plant u alstublieft uw vakanties zò dat uw beardie mee kan (de meesten vinden het geweldig om hun baasje overal heen te vergezellen), of zorg voor een goed, huiselijk opvangadres bij familie of vrienden thuis, waar uw beardie de aandacht en het gezelschap krijgt die hij zo nodig is. Oefen van te voren eerst met een dagje of een nachtje logeren, zodat uw beardie er al aan gewend is om uit logeren te gaan, voordat u ineens begint met een vakantie van een paar weken. U voorkomt hier veel problemen mee voor uw beardie, u zelf en voor het oppasadres! U maakt uw beardie ook altijd blij met het gezelschap van één of meerdere andere vriendelijke honden.

Beardies kunnen zeer goed overweg met kinderen, andere huisdieren en andere honden, hoewel een eerste begroeting soms wat onstuimig kan zijn! Houdt wel in gedachten dat de beardie een herdershond is, die aangezet kan worden tot bijvoorbeeld het najagen of bijeendrijven van uw kinderen, of het happen in handjes, als uw kinderen te wild met hem spelen en hem opwinden. Het spelen met erg jonge kinderen moet daarom wel onder toezicht gebeuren. Ditzelfde geldt overigens ook voor blaffen; een beardie heeft een enthousiaste, harde, soms waakse blaf en die mag hij zeker ook laten horen, maar het moet niet te gek worden. Als u uw Beardie van jongsaf aan goed opvoedt, dan kunnen deze neigingen zeker in toom worden gehouden. Beardies zijn zeer goed trainbaar en reageren goed op een zachtmoedige, maar vastberaden en consequente opvoeding, aangezien ze erg gevoelig zijn voor de stemming van hun baas. Ze reageren niet goed op een harde opvoeding met veel stemverheffing of gemengde signalen en kunnen dan bang worden, compleet dichtslaan of zelfs opstandig worden.

Een rustige, op beloning gerichte training met een duidelijke communicatie werkt het best en u zult een geweldige kameraad hebben, die graag werkt voor zijn baasje en waar u bijzonder trots op zult zijn! Beardies hebben wel een bijzonder gevoelig gehoor en kunnen last hebben van harde geluiden. Als u uw pup in zijn puppy- en jeugdtijd goed socialiseert met diverse geluiden en situaties, dan groeit hij op tot een stabiele hond (zie Socialisatie). Een flinke onweersbui of vuurwerk kan uw beardie echter ineens tijdelijk veranderen in een bibberend hoopje ellende. Met een goede training en aanpak kunt u hier vaak nog wel veel aan verbeteren. De meeste Beardies houden van allerlei hondensporten en presteren daar meestal zeer goed; Agility, Gehoorzaamheid, schaapdrijven, flyball, speuren, etc.! Ze vinden het altijd heerlijk om iets samen met hun baasje te ondernemen. Hun enthousiaste, soms wat eigenwijze karakter kan er ook voor zorgen dat u wel eens voor verrassingen komt te staan. Een goed gevoel voor humor bent u dus wel nodig als Beardie-eigenaar!

De hond onder de vacht is goed en atletisch gebouwd, langer dan hoog (in een verhouding van 5:4), met een lange en diepe ribbenkast en zeer goede hoekingen, waardoor ze in staat zijn om langdurig actief aan het werk te zijn, of dit nu is met schaapdrijven of agility, of welke andere activiteit dan ook! De schedel is vlak en breed en een van de meest aantrekkelijke eigenschappen van de Beardie is zijn vriendelijke, wijze en onderzoekende expressie. De vacht vraagt goede verzorging en moet gemiddeld 1 x per week (soms eens in de twee weken) volledig doorgeborsteld worden om klitvorming te voorkomen. Er zijn speciale borstels en vachtverzorgingsprodukten te koop die de vacht van de Beardie op goede wijze verzorgen en onderhouden.

De vacht mag niet worden getrimd! Trimmen of scheren maakt dat er zeer veel onderwol wordt gevormd ten koste van de hardere bovenvacht en dit zal voor veel klitten gaan zorgen! Beardies zijn er in verschillende vachtkleuren en -lengtes, met of zonder witte collie aftekeningen, welke ook zeer van elkaar kunnen verschillen. Hierdoor lijken geen twee beardies exact op elkaar.

Sommige beardies hebben heel veel witte aftekeningen en een brede kraag, sommigen hebben bijna geen witte aftekeningen en soms zelfs ook geen witte kraag. Beide is correct, zolang de beardie maar geen wit heeft op plaatsen die volgens de rasstandaard niet zijn toegestaan (zie rasstandaard). Een beardie met teveel wit noemen we een “miskleur”, maar behalve dat je er niet mee kunt showen, is zo’n beardie niets beter of slechter dan een correct getekende beardie. In Amerika noemen ze zo’n “miskleur” ook wel liefkozend een “custom beardie”. De 4 basiskleuren zijn zwart, bruin, blauw en fawn. Daarnaast kunnen bij alle kleuren ook tan-aftekeningen voorkomen en dan heet het officieel tricolour. Van de tan-aftekeningen is later meestal bijna niets meer terug te zien.

De beardie als pup is heel donker van kleur, maar de meeste beardies verkleuren tijdens hun jeugd en worden eerst veel lichter (grijs) dan hun geboortekleur, waarna ze, als hun volwassen vacht doorkomt, vaak weer donkerder kleuren. Dit komt door het vergrijzingsgen dat in het ras zit. Het is niet te voorspellen welke volwassen tint van zijn geboortekleur de beardie uiteindelijk zal krijgen, hoewel de kleur van de oren vaak wel een indicatie geeft. Sommige beardies verkleuren niet en deze worden dan stay-blacks of stay-browns genoemd en komen maar heel weinig voor. De stayblacks hebben als nadeel vaak wel een iets zachtere vachtstructuur die makkelijker klit. Uniek bij de beardie is dat het pigment (oogkleur en de kleur van de neus en lippen) matcht met de vachtkleur. Zwarte beardies hebben donkerbruine ogen, blauwen hebben blauwgrijs, bruintjes een geelbruin oog en fawns een lichter geel oog. Klik op onderstaande foto’s voor een vergroting.

De Beardie is een relatief gezond ras. Er zijn echter wel wat problemen met auto-immuunaandoeningen en u doet er verstandig aan om, als u een beardiepup zoekt, aan fokkers te vragen welke maatregelen zij hebben genomen om deze erfelijke aandoeningen terug te dringen. Een enkele keer komt er een probleem voor in het bewegingsapparaat, maar dit laatste komt beduidend weinig voor in vergelijking met andere grote rassen.  De gemiddelde levensverwachting van een Beardie is ongeveer 14/15 jaar.

IS DE BEARDED COLLIE GESCHIKT VOOR U?

Vindt u de Bearded Collie een leuk ras en denkt u erover om een Bearded Collie aan te schaffen? Stel uzelf dan eens de volgende vragen:

*Ben ik bereid om dagelijks mijn Beardie de nodige beweging te geven? Dus minimaal 1x per dag een flinke wandeling en ben ik bereid hem/haar meerdere keren per dag de gelegenheid te geven om zijn/haar behoeften te laten doen?

*Ben ik bereid  om mijn Beardie wekelijks een borstelbeurt te geven?

*Ben ik bereid te accepteren dat een Beardie zorgt voor zand, haren, modder, bladeren, takjes en stof in mijn woning?

*Ben ik bereid om mijn Beardie met zachte hand, maar vastberaden en consequent op te voeden en is mijn hele gezin bereid hetzelfde te doen? En houd ik er rekening mee dat een Bearded Collie erg gevoelig is en slecht reageert op een harde aanpak?

*Kan ik mijn Beardie dagelijks de aandacht geven die hij/zij nodig heeft?

*Ben ik me ervan bewust dat nette kleren soms vol kunnen zitten met haren van mijn Beardie? En reageer ik dit niet af op mijn hond als dit weer eens gebeurt op het moment dat ik snel weg moet naar een afspraak?

*Ben ik iemand met genoeg humor? Zodat ik kan genieten van de streken en drukte die een Beardie met zich mee kan brengen?

Als u alle vragen met “ja” hebt beantwoord….. Dan bent u het ideale baasje voor 1 van onze honden!