Over ons

Sinds 2009 zijn wij helemaal verzot op de Bearded Collie!

Met Bassie is onze passie voor het ras begonnen. Hij is zo’n geweldige beardievriend en we wilden zo graag een kind van hem, dat we op zoek zijn gegaan naar een passende partner voor hem. In Zweden hebben we haar gevonden, onze Droppen. Met dit liefdespaartje hebben we 1 nestje gefokt waaruit we Lieke gehouden hebben en zo is de Beardiefriends familie ontstaan!

Onze beardies zijn onze gezinsleden en zijn lief, aanhankelijk en intelligent en hebben een enthousiaste werkmentaliteit. Ze presteren goed bij schapenhoeden, agility, obedience, speuren of andere hondensporten en we trekken er dagelijks op uit in de natuur voor heerlijke wandelingen. En het zijn vooral echte gezinshonden; liefdevol, vrolijk en gezellig, rustig wanneer er niet gespeeld of gewerkt wordt, maar enthousiast wanneer er iets te beleven valt!

Een teefje krijgt bij ons hooguit 1 of 2 nestjes in haar leven wanneer we graag zelf weer een pup willen om verder mee te kunnen. We hebben dus niet elk jaar pups, maar als er een nestje is, zijn we er ook 24/7 met liefde mee bezig om de pups de beste start in hun leven te geven! Het is voor ons een nogal kostbare hobby, maar het fokken van een nest pups is vooral een grote verantwoordelijkheid, aangezien je met levende wezens te maken hebt! Om dit zo goed en verantwoord mogelijk te doen, gaat een groot deel van mijn tijd zitten in het uitpluizen van stambomen en het vermeerderen van kennis rondom fokken, erfelijkheid, hondengedrag en -opvoeding, gezondheid, voeding en welzijn van de honden. Het volgen van de nodige scholing d.m.v. cursussen, lezingen en seminars hoort hier vanzelfsprekend ook bij. We zijn natuurlijk aangesloten bij de kennelclub Raad van Beheer op Kynologisch Gebied.

Regelmatig geef ik advies aan of help ik bij de bevalling van nestjes bij (beginnende) fokkers. Dit zijn vaak pups van andere rassen en daar leer ik natuurlijk zelf ook weer heel veel van.

We streven ernaar om het risico op erfelijke gebreken bij onze pups te minimaliseren en hopen tevens bij te dragen aan meer genetische diversiteit door het gebruiken van reuen die niet teveel nakomelingen hebben en die zo min mogelijk verwantschap hebben met onze teefjes, voor zover dit binnen een gesloten rashondenpopulatie lukt. Het verlagen van inteelt en verhogen van de genetische diversiteit is belangrijk om ons geliefde ras gezond en vitaal te houden. Mede om die reden laten wij van al onze beardies hun DNA testen op bekende erfelijke afwijkingen en genetische diversiteit. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat, indien er een (mogelijk erfelijke) aandoening is geopenbaard, hier door zowel de eigenaar als de fokker van de zieke hond openheid van zaken over gegeven wordt. Niemand fokt doelbewust zieke honden, maar het kan iedere fokker overkomen dat er ineens toch een probleem ontstaat bij een door hem/haar gefokte hond, omdat er nu eenmaal geen enkel hondenras of bloedlijn 100% vrij van gezondheidsproblemen is. Bovendien zijn er voor de meeste aandoeningen helaas nog geen testen die dragerschap van een bepaalde aandoening of afwijking aan kunnen tonen en is het daarbij ook niet altijd bekend of er een erfelijke aanleg voor is. Als de fokker, pupeigenaar en dekreu-eigenaar hier open en eerlijk over zijn, kan er in elk geval rekening mee gehouden worden met eventuele fokplannen. Ook daarom houden wij graag contact met de eigenaren van door ons gefokte pups en willen wij op de hoogte gebracht worden in geval van gedragsproblemen, ziekte of overlijden van de hond.

We zijn graag op recreatief niveau actief bezig met onze beardies; Agility, Obedience, Speuren/mantrailing, schapenhoeden en Hoopers en natuurlijk dagelijks meerdere fijne wandelingen in de vrije natuur! Showen is geen liefhebberij van ons en wij bezoeken alleen enkele shows om het exterieur van onze beardies te laten keuren op fokgeschiktheid, want wij vinden het natuurlijk wel belangrijk dat onze beardies en hun nakomelingen voldoen aan de rasstandaard en goed gebouwd zijn! Een hele dag rondhangen in een lawaaiige hal vol zenuwachtig blaffende honden in benches om dan 5 minuten te mogen paraderen in de showring vinden wij op zijn zachtst gezegd niet leuk en we kiezen er om deze en andere redenen dan ook voor om andere leuke activiteiten met onze beardies te ondernemen en geen showkampioenstitels na te jagen!