Inprenting en socialisatie

Onze puppies groeien op in ons huis en in onze tuin, samen met onze andere beardies. Als onze pups naar hun nieuwe baasjes gaan, dan zijn ze alvast voor een belangrijk deel gesocialiseerd en hebben een solide basis. Ze zijn gewend aan verschillende geuren, objecten, situaties en geluiden.  We laten de pups wennen aan allerlei mensen en kinderen, ze spelen op diverse ondergronden en met veel stimulerend speelmateriaal. Met mooi weer spelen ze  in de tuin, gaan op ontdekkingstocht en maken ook kennis met water! We oefenen met borstelen, wassen en andere lichaamsverzorging als oortjes schoonmaken, gebit bekijken, nageltjes knippen. We nemen ze al mee wandelen aan de lijn, ze krijgen zindelijkheidstraining en een basis clicker training. Wij zijn geen voorstanders van het gebruik van een bench voor pups, zeker niet als het de bedoeling is dat deze afgesloten wordt (tenzij voor gebruik in de auto voor veiligheid)! Het opgesloten worden in een kleine ruimte (en dus ook afgezonderd van de rest van de roedel/familie) is voor honden zeer onnatuurlijk en vaak stressvol! Bovendien hebben beardies het gauw warm en gaan ze regelmatig op een andere plek liggen, omdat hun ligplek al gauw te warm wordt. In een bench is die ruimte er niet en dit zorgt voor veel ongemak en stress. Onze pups krijgen bij ons al veel ruimte in huis en de tuin en leren goed met deze vrijheid om te gaan en zijn bovendien al grotendeels zindelijk als ze bij ons vertrekken. Alle pups gaan meerdere keren mee voor een autoritje (de positieve ervaring bij ons helpt om wagenziekte te voorkomen!) en we maken leuke uitstapjes naar bijvoorbeeld de kinderboerderij, onze eigen winkel, de markt, een snuffeltuin, het bos of de IJssel. Zodra het veilig kan, gaan ze ook dagelijks mee uit wandelen. Bovenal worden ze iedere dag natuurlijk heel veel geknuffeld en krijgen veel 1-op-1 aandacht!

Ontworming, Vaccinaties en titertest

De pups worden op maat ontwormd (wij laten de ontlasting testen) en gevaccineerd volgens een nieuw, officieel erkend vaccinatieschema. Voor meer info hierover, lees hier…

Puppie-evaluatie en pupkeuze

Rond de leeftijd van 7 / 8 weken evalueren wij alle pups afzonderlijk. Door het observeren van de pups in de voorgaande weken en onze evaluatie, hebben wij een goed beeld van het individuele temperament van elke pup. Deze evaluatie gebruiken wij om jou als nieuwe pupeigenaar een gericht advies mee te geven, waar je in de socialisatie en opvoeding van je pup houvast aan hebt. Lees hier meer over het uitkiezen van je pup…

Officiële papieren, DNA profiel en puppiepakket

De pups worden rond 5 of 6 weken door een medewerker van de Raad van Beheer gechipt en er wordt dan tevens DNA afgenomen voor een DNA profiel (vanaf 1 juli 2014 verplicht voor alle rashonden). Je weet daardoor zeker dat je pup ook inderdaad afstamt van de vader en moeder die op de stamboom zijn vermeld. Bovendien wordt het DNA opgeslagen in een databank en kan in de toekomst worden gebruikt voor bijvoorbeeld gezondheidsonderzoeken. De pups worden verkocht met een officiele stamboom, het DNA-certificaat, internationaal dierenpaspoort, een koopcontract, een heel uitgebreid puppiepakket en informatieboekje met daarin o.a. een voedingsadvies, opvoedingstips, etc.

Vertrekken naar de nieuwe baasjes

Onze pups mogen vertrekken naar hun nieuwe baasjes nadat zij zijn getiterd en zo nodig gevaccineerd en een gezondheidsverklaring van de dierenarts hebben. In de praktijk is dit bij ons meestal rond 9 à 10 weken, afhankelijk van de pup, of deze er al aan toe is om uit te vliegen. Bij de ene is dat vroeger dan bij de ander, dat is op voorhand niet te zeggen. Pups komen ergens tussen 7 en 9 weken in de eerste angstfase en wij willen niet dat ze moeten verhuizen (stressvolle gebeurtenis) terwijl ze nog middenin de angstfase zitten. Onze pups zijn bij vertrek naar hun nieuwe huisje dus al grotendeels zindelijk, kunnen de hele nacht doorslapen en zijn er emotioneel en fysiek klaar voor om aan hun nieuwe leven te beginnen. Pups die naar het buitenland verhuizen krijgen een exportstamboom en aanvullende (rabiës) vaccinatie op de leeftijd van minimaal 12 weken. Vanwege de nieuwe EU-regels betekent dit in de praktijk dat de pup dan pas op zijn vroegst met 15 weken naar het buitenland mag vertrekken (3 weken na de rabiës vaccinatie) en dus langer bij ons moet blijven wonen dan gebruikelijk. Natuurlijk zorgen we er voor dat de pup ook in deze extra weken goed wordt gesocialiseerd en voorbereid!

Levenslang verantwoordelijke fokker

Het is voor ons erg belangrijk om te weten waar onze pups terecht komen, daarom maken we graag vooraf kennis met je. Ook jij wilt graag weten waar je mogelijk nieuwe pup vandaan komt, wie de ouders zijn en hoe de pups in die belangrijke eerste tijd van hun leven opgroeien. Als het van beide kanten goed lijkt, dan kom je bij ons op de wachtlijst voor een pup. Plaatsing op de wachtlijst gaat niet volgens het “wie het eerst komt, heeft eerste keus”, want we willen de beste match vinden voor onze pups en voor jou en kiezen ook uit elk nest een pup waar we zelf in de toekomst mogelijk weer verder mee kunnen fokken. Plaatsing op de wachtlijst is vrijblijvend en schept geen verplichting tot koop of verkoop van een pup! Er is bij ons pas sprake van een koopovereenkomst op het moment dat ik als fokker en jij als nieuwe eigenaar de handtekening hebben gezet onder het koopcontract. Tot die tijd staat het beide partijen vrij om er van af te zien, als er toch geen match blijkt te zijn. Wij werken op basis van vertrouwen en je hoeft bij ons geen aanbetaling te doen. Het staat je natuurlijk vrij om intussen ook bij andere fokkers te gaan kijken, maar wij stellen het op prijs wanneer je ons laat weten als je niet meer op de wachtlijst wilt staan, zodat wij hier rekening mee kunnen houden.

Omdat wij onze honden op natuurlijke wijze verzorgen en de afgelopen jaren hebben gezien welke positieve effecten dit heeft op de gezondheid van de honden, zouden wij graag zien dat deze lijn bij de nieuwe eigenaars wordt voortgezet en adviseren hier graag bij. Wij zijn voorstanders van het voeren van verse, natuurlijke voeding (KVV of Barf), eventueel in combinatie met een goede graanvrije brok, we vaccineren op maat (na titer test) en geven geen onnodige chemische middelen aan onze honden. Wij houden graag contact met de eigenaren van onze pups en blijven gedurende het leven van jouw beardie bereikbaar voor advies of allerhande vragen, opvang in noodsituaties of bemiddeling daarbij. Als je het leuk vindt, kun je ook deelnemen aan een groepsapp voor alle pupeigenaren van het nest waar je pup uit komt, zodat je ook met de broertjes en zusjes van je pup contact kunt blijven houden. Ook organiseren we zo nu en dan een nestreunie of beardiewandeling!

Contact

Als je geïnteresseerd bent in meer informatie over onze beardies of puppies, aarzel dan niet om telefonisch contact met ons op te nemen! Je kunt ook ons pupaanvraagformulier invullen als je interesse hebt voor een Beardiefriends pup. Op afspraak kun je natuurlijk altijd kennis komen maken met ons en onze beardies.