Drachtdagboek van Sophie, Voorjaar 2025

Fellow en Sophie zijn beiden officieel getest op en vrij van heupdysplasie en oogaandoeningen en beide zijn vrij getest op CEA-CH (een erfelijke oogafwijking) en 215 andere bekende erfelijke aandoeningen waar op getest kan worden middels een DNA-test, die is uitgevoerd door Embark in Amerika. Qua temperament zijn het beide zeer sociale, vrolijke, aanhankelijke en mensgerichte beardies die graag samen met hun baasje actief bezig zijn of op stap gaan. Gezellige gezinshonden, die ook makkelijk te trainen zijn voor allerlei hondensporten.
Deze combinatie is een herhaling van ons kerstnestje van 2023, omdat in dat nestje alleen reutjes (de 3 Kings) zaten en ik ook wel erg hoop op een teefje van deze twee. Bovendien groeien de 3 Kings fantastisch op en zijn ze alledrie precies wat ik hoopte qua karakter, gezondheid en uiterlijk! De 3 reutjes van het kerstnestje zijn getest bij Embark en dus weten we dat het verwachtte inteelt bij de pups gemiddeld 6% zal zijn. Dit is zeer laag voor ons ras dat gemiddeld over de 32% inteelt heeft! Dit is dankzij het feit dat Sophie onze eerste generatie (F1) outcross is (zie tabje outcross) en Fellow deels working beardie in zijn stamboom heeft. De pups zullen voor ongeveer 75% beardie genen hebben en 25% Golden Retriever. Alle pups zullen geregistreerd worden bij St. Dogsconnected, waarvan zij ook een afstammingsbewijs krijgen. Daarnaast laten we van alle pups natuurlijk ook weer het DNA testen bij Embark op erfelijke eigenschappen, alle huidig dna testbare aandoeningen en genetische diversiteit. 

Dag 0: ovulatie/eisprong. Op 12 februari hebben we s’middags om 15 uur even progesteron laten prikken en deze was 7.2 ng/ml, wat betekent dat Sophie aan het ovuleren is. Ovulatie duurt in totaal ongeveer 24 uur en begint bij een progesteronwaarde van ongeveer 5 ng/ml. Dus ws eerder vandaag of gisteravond al begonnen.

Dag 1: eerste dekking, 13 februari. s’Morgens om 11 uur gingen we langs bij Fellow om eens te kijken of Sophie het al zag zitten.
Bij aankomst in de tuin, rende Sophie snel naar de achterdeur waarachter Fellow zich bevond en stond te kwispelstaarten en trappelen van ongeduld. Toen de deur openging, begroetten ze elkaar enthousiast en renden ze achter elkaar aan naar het terras, waar Sophie ging staan, de staart opzij deed, Fellow erop sprong en ze bij die eerste bestijging meteen al koppelden, 7 minuten lang. Okee, dat was wel heel erg snel, binnen anderhalve minuut na aankomst! 🙂 Daarna was er tijd voor een beetje naspel en een kop koffie voor de baasjes.

Dag 2:  tweede dekking, 14 februari, Valentijnsdag. Om 14 uur naar Fellow, die Sophie al op stond te wachten. Het liefdespaar had wederom haast en dus was de koppeling binnen een halve minuut na aankomst een feit. Dit keer stond het liefdespaar 11 minuten gekoppeld. Geen romantisch wining and dining dus op deze Valentijnsdag, dit liefdespaar houdt van opschieten! 🙂

Dag 3: derde dekking, 15 februari. Sophie bleef thuis nog erg onrustig en ook bleek Fellow de hele dag voor het raam op de uitkijk te zitten of zijn meisje nog eens terugkwam. Dus zijn we nog maar een keer naar Zutphen gereden. Dat vonden Fellow en Sophie wel een heel goed idee, want ze verspilden geen kostbare seconden en stonden alweer direct gekoppeld, binnen 30 seconden na aankomst, 11 minuten lang. Ze laten er geen gras over groeien, deze gepassioneerde lovers! 😀

Tijdens de koffie naderhand, behoorlijk tevreden met zichzelf…

Fellow op de uitkijk…



De spermatozoïdes bereiken de eitjes in de eileiders.
Het sperma zoekt naar een gerijpte eicel.


De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De baarmoeder van de hond bestaat uit twee
lange gekronkelde buizen die baarmoederhoorns worden genoemd en uit een gemeenschappelijk stuk met een gemeenschappelijke uitgang
naar de schede.   
De bevruchte eicellen verplaatsen zich naar de baarmoederhals en migreren naar de baarmoederhoorns. De embryo’s zijn vrij resistent tegen
invloeden van buitenaf.

                         


***********************
dag 5 t/m 8:
De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns.
De migratie gaat door om gelijke plaatsen voor de embryos mogelijk te maken.

Sophie is sinds de dekking echt weer anders dan anders. Ze slaapt erg veel en heel diep en is nog aanhankelijker dan normaal. Ook is ze nog meer gericht op eten en ze kijkt me af en toe met een heel speciale blik aan. Een week na de dekking is ze zelfs al een paar keer een beetje misselijk. Het is natuurlijk nog te vroeg om te weten of ze echt drachtig is, maar ik hoop het echt! 😀

Dag 9 t/m 13 : 
Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes en verdelen zich gelijkmatig langs
 de wanden van de baarmoederhoorns. *********

********

dag 13: Sophie gedraagt zich wel anders. Ze is vaak niet echt vooruit te branden en ze slaapt het grootste deel van de dag. En heeft echt enorm veel trek! Soms ligt ze op mijn schoot zomaar een beetje voor zich uit te staren. 

Dag 14 t/m 16 :

De blastocytes planten zich in de baarmoederwand.
Daar groeien ze uit tot embryo’s  

Dag 17: 
Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich
ontwikkelen. Ochtendmisselijkheid is mogelijk door de hormonale
veranderingen of door het uitzetten en vervormen van de baarmoeder. Het teefje kan
lusteloos lijken.
Het kan zijn dat ze minder eet voor een tijdje en af en toe braakt.

Dag 18: Sophie laat zich graag haar buikje kroelen die ik alvast geschoren heb. Over een week probeer ik alvast met mijn echo-apparaat te kijken of ze drachtig is. Haar gedrag lijkt daar in elk geval wel op te wijzen. 

Dag 19: Sophie begint ineens te miepen met haar eten. Normaal is ze altijd als eerste klaar, maar nu treuzelt ze, gooit wat vlees naast de bak en kijkt me een beetje gelaten aan. Ninah en Roxy staan al op de loer om de bak van Sophie, maar dàt gaat Sophie nog iets te ver. Dus uiteindelijk, na veel gedoe, gaat de bak toch leeg. 😀 

Dag 20/21: de tandvleescheck is hoopgevend; op dag 21 bleker dan de dag ervoor!

Dag 21/22: 
De teef kan een taaiachtig slijm afscheiden uit de vulva. Dat is het eerste teken dat de
dekking is gelukt. 

De ogen van de embryos beginnen pigment te vormen en het lichaam krijgt vorm,
evenals het gezicht.

Dag 23: ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en heb alvast even gespiekt met mijn echo-apparaat.  En ja hoor, overduidelijk meerdere vruchtzakjes gezien; Sophie is in blijde verwachting! De vruchtzakjes zijn nog heel klein, nog maar ongeveer 9 mm in doorsnee en de embryo’s 1 à 2 mm. Wat een wonder, dat ik dit zomaar mag zien! De afbeeldingen zijn niet erg duidelijk, omdat ik met mijn telefoon foto’s heb gemaakt van het beeldscherm. Het echte beeldscherm was een stuk duidelijker en met minder “sneeuw”. 🙂 Ik heb 2 vruchtzakjes dus even omcirkeld. 

 

Dag 24: Sophie doet het een stuk rustiger aan en ligt graag bij elke gelegenheid half bij me op schoot en heeft dan een heel dromerige blik…

Ook eet ze vandaag weer met lange tanden en laat ze s’avonds haar bak zelfs staan. Dat is echt een unicum voor mijn vreetzakje!

Dag 25: 
De ogen en zenuwbanen in het ruggenmerg zijn aangelegd. In dit stadium zijn de
embryos zeer gevoelig voor afwijkingen. 

Hieronder een foto van een embryo in week 4.

Dag 28 en 29: 
Nu is het de beste periode om te voelen of het teefje zwanger is want de embryo’s
hebben de grootte van een walnoot en zijn gemakkelijk te tellen.

 

Dag 30 : 

Tanden, snorharen en nagels beginnen zich te ontwikkelen.
De pups zijn nu ongeveer 22 mm in lengte en wegen 2 gram. 

Dag 32-37 :  pups zijn nu ongeveer 30 mm in lengte en groeien in de komende dagen naar 45 mm lengte, 6 gram zwaar.
 
Dag: 33 en 34: 
Het gewicht van de teef gaat toenemen en de welpen gaan zich draaien, het opzwellen van de vrouwelijke delen wordt merkbaar. De
hartslag is niet langer hoorbaar, omdat de hoeveelheid vruchtwater sterk toeneemt.

Sophie’s misselijkheid is wel over en ze wil weer graag van alles eten. Ze heeft nog wel voorkeur voor extra lekkere dingen boven haar normale eten. Met het echo-apparaat volg ik de ontwikkeling van de pups en dat gaat tot nu toe nog allemaal voorspoedig! In elk vruchtkamertje groeit gestaag een pup, inmiddels rond de 3 cm lengte van kop tot staartaanzet met een sterke hartslag. Je kunt ze gewoon zien bewegen, zo gaaf is dat!

 

Dag 38-44:  Het ontwikkelen van de organen is klaar, de pups zien er nu als kleine hondjes uit. Kop en romp zijn te onderscheiden
van elkaar. Het geslacht is bepaald, de huidskleur begint zich te ontwikkelen. De hartslag van de welpen is nu met een stethoscoop te horen.
De tepels van de teef worden donkerder en zwellen op. Het is heel gemakkelijk om de puppies te voelen nu, tellen kan iets moeilijker zijn.

Hieronder een foto van een 39 dagen oude foetus.

FOETALE VRUCHTVLIEZEN
1. Chorion (buitenste eivlies) met vlokken
2. Glad chorion    
3. Allantois (embryonale urineblaas)
4. Amnion (binnenste eivlies)
5. Navelblaas
6. Rand van de placenta
7. Placenta van het endothelio-choriale type

Dag 38: Sophie heeft gelukkig geen last meer van misselijkheid en heeft enorme eetlust! Haar pups zijn lekker aan het groeien en flink beweeglijk! De verbening van het skelet van de pups begint langzaam al zichtbaar te worden en ook enkele organen zijn zichtbaar op de echo. 

 

Dag 47 – 49: 
Het teefje spendeert meer tijd aan zelfverzorging.
De skelet van de pups begint steviger te worden. Je kunt de pups nu af en toe voelen,
maar ze zijn niet te tellen. De haren vallen uit van de buik van de teef en haar
melkklieren raken verder opgezwollen

Het gaat goed met Sophie en de pups, due groeien goed! De diameter van de schedeltjes is nu ongeveer 2 cm en de pups zijn ongeveer 10 à 11 cm lang van hoofd tot staartaanzet. Het is een drukte van belang in Sophie’s buik en dat is niet alleen te zien op de echo, maar ook te voelen als je je hand op haar buik legt! Zo bijzonder weer…! 

In het filmpje zie je 1 van de pups, omringd door een paar brusjes.

 

Ook micht Sophie even lekker in bad vandaag, zodat ze straks schoon in de werpkist ligt. Die hebben we trouwens alvast klaargezet! Nog 2 weekjes….

Vanaf dag 50;
Er is niet veel nieuws meer te melden deze week.
Groeien, groeien en nog eens groeien
is wat de pups doen. Door de groei van de pups ontstaat er
steeds meer plaatsgebrek in de buik, waardoor de teef wat minder
eetlust kan hebben.
De bewegingen van de pups zijn nu goed voelbaar.